محصول به سبد خرید اضافه شد
0

خستگی هنگام مطالعه

دسته‌بندی: مقالات
تاریخ: 9 تیر 1403
بازدید: 29

 

” چگونه بدون خستگی به مطالعه بپردازم ؟”

بذارید بحث امروز رو با یه سوال آغاز کنم . فکر میکنید به چه دلیله که اکثر دانش آموزان اول سال با شور و اشتیاق درس میخونن و همه به نوعی درس خونن ولی با گذشت چند ماه این انگیزه ناپدید میشه و خسته میشن ؟

 بعید میدونم دانش آموزی در دوره ی تحصلیش دچار خستگی مطالعاتی نشه . شاید از اشتباهات من این بود که در ذهنم فکر میکردم فقط منم که دچارشم در حالی که وقتی در جمع دوستان بیانش میکردم متوجه میشدم که نه تنها مشکل من بلکه مشکل اکثر دانش آموزان همین مورده . پس به جای سرزنش کردن و نا امید شدن از اینکه (من فقط اینطوریم) به این باور برسید که تنها نیستید، ولی میتونید با یک سری از راهکار ها از شر این هیولا راحت بشید و با تمرکز بالاتری به مطالعه بپردازید .

قبل از شروع باید از یه مسئله ای خاطر جمع بشم و اون مسئله مقایسه ی ساعت مطالعه ی خودمون با بقیه ست . یادمه یکی از همکلاسیای دوران راهنماییم میل شدیدی به مقایسه ی خودش با بقیه داشت . یعنی محال بود این بنده ی خدا رو ببینم و قبل از سلام و احوالپرسی نپرسه چقدر درس خوندی . آخه آدم حسابی از ریشه که کارت غلطه به کنار ولی چرا جواب سلام نمیدی

مومن ؟. بگذریم . رفقا تمنا دارم که ساعت مطالعه ی خودتون و با بقیه مقایسه نکیند . جا داره از جمله ی کلیشه ایه ( فقط با خودتون رقابت کنید ) در اینجا استفاده کنم .

(لیدیز اند جنتلمن ) آماده بشید که قراره شروع کنیم .

این روزها که همه به حول و قوه ی الهی به فضای مجازی دسترسی دارن و در برابر انبوهی از روش های مطالعاتی ترور میشن ، لازمه که روشی متناسب با خودشون پیدا کنن . یکی از عواملی که سبب خستگی از درس میشه استفاده از روشی ست که چندان برای اون فرد تاثیر گذار نیست . دوستای خوبم هر کس متناسب با شرایط جسمی و در حد توان خودش باید از یه روش استفاده کنه .

فکر میکنم دیگه همتون با تکنیک پومودورو آشنا باشید . اگه آشنا هستین گوشتون و بگیرید تا من برای بقیه شرح مختصری ارائه بدم. خب خب . تکنیک پومودورو از این قراره که شما تشریف میبرید پشت میز ، تایمر میذارید و به ازای هر بیست و پنج دقیقه مطالعه ، پنج دقیقه استراحت میکنید . این کار رو چهار بار تکرار میکنید و سر انجام بین پانزده الی بیست دقیقه استراحت میکنید . خب این بستگی به شما داره . برای مثال یکی از دوستان بنده برگشت گفت که پنج دقیقه برام خیلی کمه و حاضرم بیشتر درس بخونم ولی حداقل ده الی یک ربع استراحت کنم . و به این شکله که ایشون به ازای چهل و پنج دقیقه مطالعه ، ده دقیقه استراحت میکنن . این کاملا به خود شما بستگی داره که با کدوم از این ها احساس بهتری دارید و تمرکزتون و حفظ میکنید .

اینجا میتونی روش مطالعه ی فیزیک و ببینی

این بسیار مهمه که زمان های مقرر شده برای استراحت و چطور میگذرونید . برای جلوگیری از خستگی موقع مطالعه به هیچ عنوان نباید سراغ فضای مجازی رفت چون میل شما به نشستن و موندن در اون فضا افزایش پیدا میکنه. برای به دست آوردن انرژی برای ادامه ی مطالعه میتونید از پیشنهاد های زیر استفاده کنید :

1ـ حرکات کششی ( برای یه بارم که شده با ورزش آشتی کن )

2ـ استفاده از میوه و تغذیه ی سالم که قندتون افت پیدا نکنه

3ـ گوش دادن به یه موسیقی و یا انجام مدیتیشن

4ـ از آب نوشیدن غافل نشید

5ـ مرتب کردن فضا برای پارت بعد مطالعه

6ـ یه دوش خیلی کوتاه که خستگیتون رسما دود بشه . ( از فردا یه ساعت نری حموم بگی ویتامین بوک گفته ها ! کوتاه)

 

این بخش احتمالا یه کوچولو قراره طول بکشه ولی حقیقتا ارزشش و داره .

دوپامین در واقع انتقال دهنده ی پیام عصبیه . ایشون در بدن ما ترشح میشن و حس لذت و در وجود ما بر می انگیزند

 ( کلمات و داری ؟ ) . برای مثال دو تا خوراکی مثلا سیب و کاکائو ( نوتلا که چه شود ) ، جلوی ما بذارن و حق انتخاب داشته باشیم اکثرا کاکائو رو انتخاب میکنن . چون این اعجوبه سطح دوپامین بیشتری داره و ما احساس رضایت بیشتری نسبت بهش  داریم .

حالا موضوع اینه که ما موقع درس خوندن به جهت یادگیری مطالب تازه ، بدنمون دوپامین ترشح میکنه اما چی میشه که بعد یه مدت خسته میشیم ؟ یکم فکر کنید .. بله عوامل حواسپرتی ! و اینطوری میشه که دو دست بازی کردن و فیلم دیدن و به درس ترجیح میدیم . چون ممکنه در ما دوپامین درس مثلا بیست باشه و دوپامین اون فیلم هشتاد .

ما نمیتونیم ترشح شدن یا نشدنش و کنترل کنیم اما میتونیم مقدارش رو به دست بگیریم .

میتونیم دوپامین رو حذف و یا انتخاب کنیم .

همه ی ما میدونیم که برای تبدیل شدن یک کار به عادت به سه هفته نیاز داریم . من چالشِ ( 21، 14، 7) و بهتون پیشنهاد میکنم که میتونه تو این راه کمکتون کنه .

هفت یعنی هفته ی اول . چهارده دو هفته ی اول و بیست و یک میشه ..( زشته دیگه بگم . هفته ی چندم میشه عمو ؟)

به این شکل که برای کاهش زمان برای حواسپرتی ها باید هر روز یک ربع از اون کم کنید . یعنی اگر روزانه سه ساعت رو در فضای مجازی میگذرونید روز بعد بشه 2 ساعت و 45 دقیقه . روز بعدش یک ربع کمتر و روز سوم باز یک ربع کمتر .. به همین ترتیب باید پیش برید تا برسید به 15 ! یعنی 15 دقیقه از فضای مجازی استفاده کنید و تا رسیدن به 21 ، سعی کنید که این یک ربع و نگه دارید .  

بعد از گذروندن این دوره شما توانایی کنترل مدت زمان این عامل رو پیدا میکنید و حالا دو راه دارید : اینکه نگهش دارید یا باز به منوال قبل پیش برید . ( وای به حالت اگه برگردی به قبل !!!! )

یادمه یه بار اومدم برنامه ی روزانه ی یه بنده خدایی  و دیدم و رسما گسستم .

یعنی اگر میخواید در حق خودتون ظلم کنید ، از درس که هیچ از زندگی سیر بشید پیشنهاد من اینه که برای تک تک ساعت های روزتون کار تعیین کنید . آخه مگه رباااااااااتــــــــی ؟؟؟؟؟

طرف اومده نوشته ساعت 6 بیداری .

6:10 تا 6:30 صبحانه

6:30 تا 7 ورزش .

7 تا 8 پارت اول ( ریاضی )

و .. تا ساعت 11 شب برنامه نوشته بود . خب معلومه که خسته میشی !

به دو دلیل : اول اینکه همونطور که گفتم شما ربات نیستی . دوما این خودش عامل بی انگیزگی و خستگیه !

اصلا کافیه موقع درس خوندن مامانت بیاد بگه پاشو برو نون بگیر . از بس برنامت غیر انعطافه که  نمیتونی درست حسابی اون زمانی که درس نخوندی و جبران کنی .

باید یه برنامه ریزی منعطف داشته باشی که اگر اخلالی در درس خوندنت ایجاد شد بتونی درستش کنی .

یه راه سادش اینه که روزت رو به سه بخش تقسیم کنی . صبح ، ظهر و شب .

و اینطوری که مثلا صبح تا ظهر 5 ساعت وقت داری و درسایی که فکر میکنی باید صبح بخونی و تو این بازه قرار بدی . به طور مختصر عنوان کنی که 1 ساعت باید ادبیات بخونی و همینطور درسای دیگه . پیشنهاد من اینه که از 5 ساعتِ این بازه مثلا سه ساعتش و به درس اختصاص بدید . راستی استراحت بین درسی فراموش نشه !

اون ساعت های مقررشده ذهنت و خیلی خسته میکنه رفیق !

 

 

آخه دوست من! وقتی خوابت کافی نباشه چطور انتظار خسته نشدن و تمرکز کافی داری ؟ . هر کس متناسب با نیاز بدنش باید خوابش رو کنترل کنه . یکیو میبینی با روزی 4 ساعت خوابیدن از خواب بی نیاز میشه ولی یکی دیگه اگر کمتر از 7 ساعت در روز بخوابه نمیتونه روز خوبی و شروع کنه . همه ی اینا بستگی به این داره که به چقدر خواب در شبانه روز احتیاج دارید .

نیاز خواب انسان بین 6 تا 8 ساعت تعیین شده . به عنوان پیشنهاد من بهتون توصیه میکنم ساعت 11 شب تا 6 صبح بخوابید که میشه هفت ساعت . یک ساعت هم در طول روز اگر خسته بودید میتونید چرت بزنید که بشه 8 ساعت . ولی خب بازم تاکید میکنم که متناسب با نیازتون بخوابید .

یه چیز دیگه در رابطه با خواب تا یادم نرفته باید بهتون بگم . ببین خواهرم . برادرم . دوستِ عزیز ، آدم حسابی ! تو رو جان من قبل خواب از اون گوشی دل بِکن! استفاده از گوشی و زل زدن به اون نورِ مخرب وقتی که زمان استراحته شماست باعث پایین اومدن کیفیت خواب میشه . همین جا یه قول شرف بهم بدید که قبل از خواب این بزرگوار و از دسترستون دور کنید و به جاش چند صفحه کتاب بخونید .

فواید و ضرر های قهوه

استفاده از کافئین بعد از ساعت 2 ظهر ممنوع ! چون باعث میشه که شب عمق خواب مناسبی نداشته باشی و شب نا آرومی و سپری کنی . در نتیجه روز بعد در نهایت خستگی پشت میزی و انگار نه انگار که خوابیدی .

قبل از ساعت 2 اگر دیدی برای ادامه دادن نیاز به کافئین داری موردی نیست ولی بعد از اون فکر خوردن نوشابه های انرزی زا و قهوه رو از سرت بیرون کن .

تو این بخش یه سری توصیه های مادرانه دارم که محیط ، شما رو از درس خوندن خسته نکنه .

خیلی مختصر و مفید : دمای اتاقت حالت نرمال باشه . نبینم تو جای خیلی گرم بشینی به درس خوندن و چرتت بگیره . در ضمن درست بشین . در ضمن به جای اینکه روی تخت درس بخونی پاشو برو مثل بچه ی مردم بشین پشت میز و قوز هم نکن که کمر درد بگیری . حواست باشه اطرافت هم خلوت باشه . 

 

 

همین دیگه . خسته شدی ؟ مثلا این همه گفتیم که از خستگی جلو گیری کنیم .

 خدا قوت رفیق ویتامین بوکی !!!!!

در نهایت اگه با وجود رعایت کردن این توصیه ها همچنان خسته ای ، به یک پزشک مراجعه کن. یه سری مشکلات مثل کمبود آهن ، کم کاری تیروئید و یا کمبود ویتامین دی ( دِی نخونی ! ) ممکنه باعث بی حوصلگی و خستگی بشه .

یادت نره هر چیزی نیاز به استراحت داره . تو وقتی ماشینت هم جوش بیاره میزنی بغل جاده ، پس از خودت چه توقعی داری ؟ آدمیزادی ، حق بده به خودت که یه وقتایی خسته بشی . ولی زودِ زود به مسیر برگرد و بجنگ برای اهدافت .

امیدوارم این مطالب برات مفید باشه و نهایت استفاده رو ببری .

امضای خدا پای تک تک آرزوهاتون . 

دوستار شما : ویتامین بوک

ویتامین بوک

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

تمامی حقوق این سایت متعلق به تیم ویتامین بوک می باشد.