محصول به سبد خرید اضافه شد
0

فراموشی – مقابله با فراموشی و روش درست مطالعه

دسته‌بندی: مقالات
تاریخ: 16 آبان 1401
بازدید: 397
فراموشی

زمان حدودی مطالعه : 7 دقیقه

« فرآیند یادگیری را نمی توان از فرآیند به خاطر سپردن مطالب جدا کرد. شما نمی توانید چیزی را یاد بگیرید بدون آنکه آن را به خاطر بسپارید و اگر درست انجام شود، شما نمی توانید مطلب را به خاطر بسپارید بدون آنکه آن را یاد گرفته باشید ».

ماتیوز

همه‌ی سوالات و پاسخ دادم اما هر کاری کردم جواب یک سوال پیدا نشد. خیلی ناراحت و مضطرب بودم؛ بیشتر به این خاطر که دیشب کلی برای امتحان خونده بودم و این سوال و به یاد داشتم. نهایتا به دبیر گفتم اگه اولش رو بگید بقیه اش رو خودم مینویسم اما …

دبیر ریاضی معادلات مشتق رو درس داده بود و چند جلسه ای هم تمرین حل کرد. وقتی 14 تا معادله رو از من پرسید، نتونستم بیشتر از ۹ تا رو جواب بدم. انصافا وقت زیادی برای مطالعه داشتم ولی … . همون لحظه با خودم عهد بستم که تمام تلاش ام رو بکنم تا دیگه سر کلاس تحقیر نشم!

این دو سکانس که خیلی هم کلیشه ای شدن، تنها قطره ای از دریان. دریایی که همه ی ما بارها و بارها شنا کردن توی اون رو تجربه کردیم. البته که گریزی از دست فراموشی نیست. اصلا بیایید به این فکر کنیم که نعمت فراموشی وجود نداشت🙄 خیلی عجیب می شد اگه هر چیزی رو به یاد داشتیم. حتی کوچک ترین مسائل!

اما راهکار چیه؟ مقابله با فراموشی چطوریه؟

با کسب اجازه از اساتید تجربی، ابتدا بیایین یه کم با عملکرد مغز🧠 بیشتر آشنا بشیم.

در واقع این ما هستیم که با مرور کردن مطالب مهم، به مغز این دستور رو میدیم که روی این اطلاعات جور دیگه ای حساب باز کنه.

پس ما باید اطلاعات مهم مانند مطالبی که برای کنکور نیاز داریم رو به درستی مرور کنیم.

حالا مرور درست چطوریه🧐

همون طور که می دونید ما دو نوع حافظه بلند مدت و کوتاه مدت داریم و بحث اصلی اینه که مطالب مهم رو از کوتاه مدت به بلند مدت 🚚 انتقال بدیم.

با این وجود اگر ما این انتقال رو به درستی انجام بدیم و مرور های به موقعی ⏰ داشته باشیم، مطالب مهم که بار ها در این متن تکرار شدن رو به این راحتی ها فراموش نمی کنیم.

برای این که بدونیم مرور به موقع چیه توجه شما رو به نمودار “هرمان ابینگهاوس” جلب می کنم.

نمودار ابینگهاوس

نمودار فراموشی هرمان ابینگهاوس

بر اساس این نمودار اگر شما هر مطلبی رو در حد لالیگا و 100 درصد متوجه شده باشید،  بیست دقیقه بعد تنها 58 درصد از اون رو به یاد دارید؛ و همین 58 درصد، بعد از یک روز به 38 درصد میرسه. این یعنی 68 درصد فراموشی!!!

شیب این نمودار در اوایل و مخصوصا روز اول خیلی زیاد تره.

اهمیت مرور رو با یک مثال آشنا در این روز بیان می کنم :

معلم : بچه ها وقتی رفتید خونه حتما درس امروز رو مرور کنید و به فردا موکول نکنید.

آشنا که چه عرض کنم، خود کلیشه است!

حالا دیگه قضاوت با خودتون …

در واقع این بزرگوار که روح پدر و مادرش به خاطر این نامگذاری قرین رحمت الهی باشه خیلی ساده با این نمودار ما رو از اطلاعات خیلی با ارزشی بهره مند می کنه. حالا اگر ما بیاییم از این زاویه به مرور مطالب نگاه کنیم و سعی کنیم پایبند باشیم، قطعا نتیجه ی خیلی بهتری خواهیم گرفت. همچنین در مواقع امتحان وقت بیشتری داریم و دیگه نیازی نیست همه‌ی مطا‌‌لب رو چند بار بخونیم🤯.

میدونم که هم قدم اول سخته و هم استمرار داشتن. اما شما به خروجی کار فکر کنید‌‌‌‌‌. به اینکه مثلا وقتی ظهر 2 ساعت فیزیک خوندید‌‌، آخر شب 20 دقیقه همون مبحث رو مرور می کنید؛ دو و چهار روز بعد هم همین طور. حالا وقتی که به شب امتحان در هفته ی بعدی میرسید، با خیال آسوده تر، حجم و ایضا زمان کمتری مطالعه می کنید. ضمنا بیشتر به حل سوال می پردازید.

این که شما در چنین دروسی (دروس تخصصی) بیشتر به حل مسئله (تست) بپردازید و زمان کمتری به درسنامه اختصاص بدید خیلی مهمه. اشکال خیلی از ما اینه که وقت زیادی رو به درسنامه اختصاص میدیم و بعد هم در آزمون ها و امتحانات درصد قابل قبولی کسب نمی کنیم.

زمانی که مثلا بخش اول فصل یک رو خوندین، وقتی می خواهید بخش دوم رو بخونید ابتدا ۱۰ دقیقه ای بخش اول و مرور کنید و مثلا دو تا تست حل کنید. این کار به مرور زمان تاثیر شگرفی در صرفه جویی در زمان و یادگیری موثر شما خواهد داشت.

این هم یک مثال ساده برای یک درس هست که میشه ازش استفاده کرد و تعمیم داد.

یکی از دلایلی که ما در مرور مطالب ثبات و استمرار نداریم این هستش که مغز ما چیز های جدید رو خیلی دوست داره و در مطالعه مطالب خونده شده تنبلی می کنه.

در نتیجه ما همش دوست داریم مطالب جدیدتری بخونیم ، کتاب های تست دیگه ای استفاده کنیم و کتاب های زیادی داشته باشیم ❌. همچنین موقع زدن تست های قدیمی مقاومت به خرج میدیم.

کسانی که فقط به دنبال یادگیری مطالب جدید نیستن، اطلاعات و کتاب هایی که دارن رو به خوبی ازشون بهره میبرن و به درستی مرور میکنن، قطعا موفق خواهند بود✔

پس هر چه زودتر با خودتون قرار بزارید که از این به بعد تست هایی که مهم هستن رو بارها بزنید و تحلیل کنید. مخصوصا کنکوریهاشون.

هنگامی که ما شروع به مطالعه یک درس می کنیم اون درس مثل نهالی میمونه که باید ازش مراقبت کنیم تا در زمین حافظه ی ما ریشه های محکمی داشته باشه.

وقتی ما ریاضی رو‌‌ صرفا می خونیم، لغات زبان رو میگیم باشه بعدا، دروس رو حفظ می کنیم و به مرور اهمیت نمیدیم ، باید گفت: خود کرده را تدبیر نیست!

شاید تا اینجا خیلی نه ولی یه کم خسته شده باشید، اما ادامه‌ی داستان رو از دست ندید.

«« عبور »»

نکات زیادی رو میشه در کنار مرور بیان کرد اما هیچکدوم در مقابله‌ی با فراموشی قدرت مرور رو ندارن. در واقع یه جورایی زیر مجموعه‌ی مرور به حساب میان‌.

الف ) حتما در ابتدای مطالعه با دقت شروع کنید و سعی کنید که باکیفیت بخونید. همچنین از اهمیت پیش خوانی هم غافل نشید. پیش خوانی راهکار بسیار مهمیه؛ اونهایی که به طور مرتب این کار رو انجام میدن کمتر دچار فراموشی میشن. پیش خوانی باعث سرعت بخشیدن به یادگیری میشه. اصلا این امر و دست کم نگیرید و خیلی ساده این کار رو انجام بدید.

ب )

سکانس اول + :

از کلاس که زدم بیرون سریع کتاب و باز کردم و جواب اون سوال و پیدا کردم. یادمه که تا مدت ها اون سوال و جوابش رو به یاد داشتم. حتی الان هم یادمه‌!

سوالات در یادگیری ما تاثیر زیادی دارن. به همین دلیل هست که سوالاتی که به دنبال جوابشون هستیم رو به این راحتی ها فراموش نمی کنیم. سعی کنید قبل از شروع مطالعه حتما نگاهی به سوالات اون بخش بندازید. همه‌ی ما بارها و بارها شنیدیم : سوالاتی که در امتحان غلط نوشتید رو حتما یاد بگیرید و دیگه اجازه ندید در امتحانات بعدی اشتباه بنویسید. اصلا رسالت آزمون های آزمایشی، تحلیل سوالات هست! تحلیلی که اگه بهش بها داده بشه معجزه می کنه.

پس حتما قدرت سوالات رو جدی بگیرید و مدام خودتون رو در معرض پرسش قرار بدید. به عنوان مثال در درس دینی اگه تبدیل به پرسشگر خوبی بشید و بقیه موارد که در ابتدا گفته شد رو رعایت کنید، دیگه از سوالاتی که هیچ ساقی ا‌ی طراحی اون هارو بر عهده نمی گیره باکی ندارید. اگر دقت کرده باشید کتاب هایی مثل شیمی ۳ خیلی سبز ابتدا سوالات فصل رو قرار دادن. در نتیجه به شما کمک می کنه ابتدا نگاهی به چند سوال کنید و سپس مطالعه درسنامه. کتاب های غیر درسی هم خیلی هاشون درانتهای هر بخش، ‌چکیده‌ی مهم اون فصل رو آوردن. این کار دلالت بر اهمیت مرور و خلاصه نویسی داره.

راستی بهترین خلاصه نویس خودتون هستید‌ ها! فقط همت کنید.

امیدوارم تا اینجا متوجه شده باشید و قبول کنید که ما چه مقدار زیادی در یادگیری و موفقیت خودمون تاثیر گذاریم!

صادقانه بگم من هم به شدت ضعف سیستم آموزشی رو قبول دارم و میدونم که درس خوندن غالبا چقدر سخت و کسل کننده است و ما چقدر بد درس می خونیم و امتحان میدیم. اما با خودتون قرار بگذارید که از این به بعد جور دیگه ای به این مقوله نگاه کنید، عادت های خوبی بسازید و از این کار لذت ببرید.

به قول خیلی سبز :
درس خوندن قبلنا خیلی سخت بود…

پس یادتون نره!

در این متن سعی شده که مطالب مفیدی فشرده و mp3 شده در اختیار شما قرار بگیره. اما همه‌ی اینها نیازمند جامه‌ی عملی هستن که شما به این مطالب هدیه می کنید.

توی مطالب بعدی حتما بیشتر در این باره صحبت می کنیم و راهکار های بهتری ارائه میدیم؛ پس منتظر باشید.

اگر انتقادی یا پیشنهادی داشتید ممنون میشم که به ما هدیه کنید.😉

داستان ویتامین بوک تازه شروع شده !

محتوا پادشاه است….

ویتامین بوک

دیدگاه‌ها

لیلا در 1 آذر 1401 گفته:

سلام ویتامین بوک عزیز??
خیلی مقاله ی خوبی بود??
مرسی که اینقدر ساده و خلاصه گفتید?

پاسخ

    ویتامین بوک در 1 آذر 1401 گفته:

    سلام. ممنونم ?? لطف دارید

    پاسخ

رفتن به بالای صفحه

تمامی حقوق این سایت متعلق به تیم ویتامین بوک می باشد.